Agility Wedstrijddag

Dag van een wedstrijdloper

Een paar dagen van tevoren wordt de catalogus voor de wedstrijd op internet gepubliceerd en hierin vind je alle informatie voor de dag. Bijvoorbeeld welk startnummer je hebt, in welke ring en hoe laat je moet verkennen en lopen. Omdat het verschillende klassen en categorieën zijn moet je goed kijken wanneer jij ingedeeld bent om te verkennen.

Een wedstrijddag begint meestal vrij vroeg, meestal kun je ’s morgens om negen uur het eerste parcours verkennen. Daarvoor heb je meestal al je auto uitgeladen en een plekje op het veld gezocht om je tent op te zetten. Daarna moet je bij het wedstrijdsecretariaat je startnummer ophalen en je hond nog even uitlaten.

Verkennen

Verkennen doe je samen met andere deelnemers uit jouw klasse (je hond mag niet mee om het parcours te verkennen). Je hebt maar een beperkte tijd (meestal een minuut of 10) om te verkennen en om te onthouden wat de volgorde van de nummertjes zijn. Essentieel is dat je bepaalt hoe jij wilt dat je hond gaat lopen, welke lijnen de beste voor jullie zijn. Dit is uiteraard afhankelijk van wat jij en je hond aan kunnen. Je moet ook goed kijken op welke punten je hond wel iets anders zou kunnen doen dan jij in gedachten hebt. Hoe voorkom je dat en hoe herstel je dan bijvoorbeeld je positie. Als de tijd om is en je moet de ring verlaten dan moet je een duidelijk idee hebben welke handling voor jullie het beste is.

Voordat je naar de start moet gaan zorg je voor een warming-up voor jezelf en je hond. Tijdens het parcours mag je hond geen halsband of wat dan ook dragen. Zelf mag je niets in je handen hebben (geen voer en geen speeltje).

Je bent aan de beurt

Op het moment dat je dan aan de beurt bent, zal de ringmeester je nummer roepen (dit nummer behoor je ook duidelijk zichtbaar te dragen) en je verzoeken je positie bij de start in te nemen. Je zorgt dat de halsband van je hond afgedaan is en de hond bij de startpositie gaat zitten, liggen of staan. De keurmeester bepaalt wanneer je mag starten door middel van een fluitsignaal. Als je hond goed in positie is en je contact met je hond hebt gaan jullie starten.

Je loopt het parcours en concentreert je op je hond en je positie ten opzichte van hond en hindernissen. Tijdens het afleggen van het parcours kan je fouten maken. De keurmeester geeft door middel van handsignalen de eventuele fouten en weigeringen door aan de schrijver. Bij een diskwalificatie geeft de keurmeester een fluitsignaal en een handteken, meestal gekruiste armen.

Nadat je hond de laatste hindernis heeft genomen, beloon je hem en lijn je hem zo snel mogelijk weer aan. De ringmeester heeft je riem al bij de uitgang neergelegd. Verlaat zo snel mogelijk de ring zodat de volgende combinatie kan starten.

Zorg daarna voor een goede cooling down door bijvoorbeeld een eindje met je hond te lopen en ga daarnaar rustig met je hond in je tent wat eten en drinken.

Uitslagen en prijsuitreiking

Na elk wedstrijdonderdeel worden de uitslagen door het secretariaat verwerkt en worden de uitslagen meestal bij de kantine opgehangen en kun je zien op welke plek je geëindigd bent. Heb je foutloos gelopen en binnen een gestelde tijd kan heb je een U’tje gehaald. Je kunt dit in je logboekje op het secretariaat laten noteren.

Het is belangrijk dat je zelf goed in de gaten houdt wanneer je het volgende parcours moet verkennen. Kijk af en toe in de ring waar je moet lopen hoever ze zijn om op tijd met je voorbereidingen te kunnen beginnen.

Aan het einde van de wedstrijddag vindt meestal de prijsuitreiking plaats.
Zie een wedstrijddag als een leuke dag uit samen met je hond en probeer als beginnende wedstrijdloper kennis en ervaring op te doen. Aan het begin is het namelijk best even wennen. Er lopen veel mensen en honden rond. Ieder terrein is anders en zelf ben je vaak ook veel meer gespannen dan bij je trainingen. Raak niet gefrustreerd als het even niet zo loopt als je hoopte en wordt nooit boos op je hond!

NOTE:
I.v.m. de Covid-19 maatregelen zijn er op dit moment veel wedstrijden afgelast en zijn er veel maatregelen genomen zodat er een wedstrijddag ook heel anders dan hierboven beschreven verloopt.