Agility Wedstrijden

Uitleg en voorwaarden

Eindelijk is het dan zover. Na vele trainingen ben je er klaar voor het echte werk, de wedstrijden.

Indien je besluit om Agility wedstrijden te lopen dan moeten verschillende zaken van te voren geregeld worden:

  • De hond moet ouder zijn dan 18 maanden en gechipt zijn.
  • Je moet een hondenlogboek stamboomhonden (voor rashonden) of een logboek stamboomloze honden (voor kruisingen of rasloze honden) bij de Raad van Beheer of Kynologisch Gebied (raadvanbeheer.nl) aanvragen. In dit boekje worden dan gegevens van de activiteiten geregistreerd.
  • Heb je het hondenlogboek ontvangen dan kan je via de Raad van Beheer site een account aanmaken en je startlicentie aanvragen. Het aanvragen hiervan kan alleen als je lid bent van onze vereniging (of een andere erkende vereniging) en deze is geldig gedurende het kalenderjaar. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.
  • De wedstrijden worden door het hele land en door verschillende verenigingen georganiseerd en deze kun je o.a. vinden op de wedstrijdkalender van de Raad van Beheer (raadvanbeheer.nl). Alle informatie betreffend een wedstrijd kun je hier vinden zoals welke vereniging de wedstrijd organiseert, wanneer, waar en hoe laat men begint, datum inschrijfstart en tot welke datum voor een wedstrijd ingeschreven kan worden, de hoogte van het inschrijfgeld met banknummer, de naam van de keurmeester en ook een routebeschrijving en contactpersoon van de vereniging.
  • Er zijn verschillende wedstrijden zoals promotie- , debutanten- , junioren- , open- en verenigingswedstrijden.
  • Er is ook een veteranenklasse voor de hond die ouder dan 7 jaar is en zij lopen een aangepast parcours.
  • De Agility competitie is onderverdeeld in verschillende klassen, namelijk de 1e Graad, vervolgens heb je de 2e Graad en de 3e Graad.
  • Om te promoveren naar een hogere graad moet je een zgn. U’tje (Uitmuntend) halen. Onder een U’tje wordt verstaan een foutloos rondje binnen de vastgestelde Standard Parcours Tijd (SPT). Als je in de 1e Graad 5 keer een U’tje hebt behaald (waarvan minimaal 2 maal op het vast parcours) promoveer je naar 2e Graad. Als je in de 2e Graad 1, 2 of 3 wordt, foutloos en binnen de vastgestelde tijd dan krijg je een podiumplaats. Als je die 5 keer (waarvan minimaal 2 op het vast parcours) behaalt dan promoveer je naar de 3e Graad, je kunt ook promoveren middels 8 U’tjes waarvan minimaal 5 stuks op het Vast Parcours.
  • Een wedstrijd bestaat uit twee tot drie onderdelen: Het “Vast Parcours”, de “Jumping”. Afhankelijk van de klasse waarin je loopt, verschillen de moeilijkheidsgraad en de tijd die voor een parcours door de keurmeester wordt vastgesteld.
  • In het “Vast Parcours” worden doorgaans alle toestellen (inclusief raakvlaktoestellen) opgenomen en het aantal hindernissen is tussen de 15-20 stuks. Het onderdeel “Jumping” bestaat uit ongeveer hetzelfde aantal hindernissen, alleen staan er géén raakvlaktoestellen in het parcours. De handler moet zijn hond officieel laten meten op de eerste wedstrijd waarop hij uitkomt.
  • De keurmeester is verantwoordelijk voor de parcoursen en de gang van zaken in de ring. Hij beoordeelt de rondjes van iedereen die in de ring loopt.
  • Er zijn verschillende manieren waarop je tijdens je rondje wedstrijd strafpunten kunt oplopen. Fout, weigering, aanraken hond of toestel, tijdfout en diskwalificatie. Verdere informatie hierover kun je vinden bij de Raad van Beheer.
  • De uitslagen worden op formulieren tijdens de wedstrijden opgehangen, hierop zijn ook de behaalde U’tjes te zien.
  • De prijsuitreiking vindt meestal tussentijds of aan het einde van de wedstrijddag plaats.